RSS

Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ

13 Ιον.
[τα στοιχεια συγκεντρωσε η ‘Εφυραία γη’].
Πρακτικές οδηγίες για να εξασφαλίσετε με την καλλιέργεια των λαχανικών την τροφή των μελών της οικογένειας

Το ζήτημα της διατροφής

 • Αυτοί που διαθέτουν έκταση γης γύρω από το σπίτι τους να καλλιεργήσουν λαχανικά.

 • Να διευκολύνουν τους μη διαθέτοντες γη…

 • Οι καλλωπιστικοί κήποι να μεταβληθούν σε λαχανόκηπους.

 • Ανάμεσα στα δέντρα του οπωρώνα να δημιουργηθούν νησίδες λαχανόκηπων και αρωματικών φυτών.

Τι είναι ο λαχανόκηπος του σπιτιού;

 • Λαχανόκηπος του σπιτιού είναι ένα κομμάτι γης όπου γίνεται η καλλιέργεια λαχανικών για τις ανάγκες μιας οικογενείας.

 • Υπολογίζεται ότι σε έκταση γης μικρότερη του στρέμματος μπορεί κανείς να καλλιεργήσει τα περισσότερα λαχανικά φρούτα και σιτηρά που θα έχει ανάγκη οικογένεια 6 μελών.

Ποιο είναι το καλλίτερο χώμα για το λαχανόκηπο;

 • Τα καλλίτερα εδάφη είναι τα αργιλοαμμώδη που περιέχουν και ανάλογο ασβέστη. Καλοδουλεμένο χώμα για να αερίζεται και η υγρασία να εισχωρεί και να μην παραμένει επιφανειακά και έτσι δεν βλάπτει τα φυτά.

 • Δεν είναι κατάλληλα για λαχανικά τα αργιλώδη και τα πολύ αμμώδη.

Πώς διορθώνουμε τα σφικτά αργιλώδη εδάφη

 • Προσθέτουμε άμμο ποταμίσια.

 • Σκορπίζουμε ασβέστη νωπό ή σκόνη τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη και τον παραχώνουμε κάθε 5 – 7 χρόνια. Περίπου 15 – 19 κιλά το στρέμμα.

 • Προσθέτουμε κοπριά μισοχωνεμένη και καλύπτουμε με άχυρα. Περίπου 3800 – 5000 κιλά το στρέμμα.

Πώς διορθώνουμε τα αμμώδη εδάφη

 • Προσθέτουμε κοπριά χωνεμένη κατά προτίμηση αγελάδας ή αλόγου και καλύπτουμε με άχυρα. Περίπου 3800 – 5000 κιλά το στρέμμα.

Πότισμα του λαχανόκηπου

 • Τα λαχανικά του καλοκαιριού απαραιτήτως έχουν ανάγκη ποτίσματος ενώ τα λαχανικά του φθινόπωρου και του χειμώνα μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς ποτίσματα.

 • Το νερό της ύδρευσης είναι πολύ καλό γιατί δεν περιέχει άλατα. Το νερό των πηγαδιών είναι παγωμένο και κακώς αερισμένο. Πρέπει να αποθηκεύεται σε στέρνες να αερίζεται καλά και να αποκτά την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας για να μην επιβραδύνεται η ανάπτυξη των φυτών.

Τρόποι ποτίσματος

 • Με ποτιστήρια από ρίζα σε ρίζα χωρίς να βρέχουμε τα φυτά.

 • Με κατάκλιση( πλημμύρισμα). Χωρίζουμε τον λαχανόκηπο σε βραγιές πλάτους 80 – 140 πόντων και μήκος ανάλογα με την κλήση του εδάφους. Σχηματίζεται κρούστα ( πέτσα ) που την καταστρέφουμε με το σκάλισμα.

 • Με αυλάκια. Οι βραγιές γίνονται στενές και ψηλές. Βλέπουμε στο λαχανόκηπο σαμάρια και φυτεύουμε στα πλάγια των τοιχωμάτων ή πάνω σε αυτά. Με το πότισμα γεμίζει το αυλάκι και τα φυτά απορροφούν το νερό δια του εμποτισμού χωρίς να δημιουργείται κρούστα.

Ποια ποσότητα νερού απαιτείται για κάθε πότισμα

 • Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τον τρόπο ποτίσματος, από τη σύσταση του εδάφους και την εποχή που γίνεται το πότισμα.

Ύστερα από αιώνες καλλιέργειας της γης (ιδιαιτέρως των μικρών κήπων), ο άνθρωπος έμαθε τα «χούγια» των λαχανικών, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους. Από εμπειρία και μόνο γνωρίζει τις «παρέες» τους, τους «φίλους» και τους «εχθρούς» τους. Από παράδοση ή εμπειρία χρησιμοποιεί ένα όρο της γεωπονικής που, ίσως, δεν γνωρίζει. Τον όρο συγκαλλιέργεια!                   Συγκαλλιέργεια
Μ
ε τον όρο συγκαλλιέργεια εννοούμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων διαφορετικών φυτών στον ίδιο χώρο. Είναι συνήθως φυτά με διαφορετικό ριζικό σύστημα και με διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία.
Η συγκαλλιέργεια είναι μία αρχαία τεχνική. Εφαρμοζόταν και στη χώρα μας εκτεταμένα μέχρι και τις δεκαετίες του ’60 και του ’70

Είναι αξιοσημείωτο ότι, βάση πειραμάτων, έχει αποδειχτεί πως τα φυτά σε συγκαλλιέργεια ευδοκιμούν και αποδίδουν καλύτερα από τα άλλα σε μονοκαλλιέργεια. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή αποτελούν ένα είδος «φυτοκοινωνίας» που προσαρμόζονται στο περιβάλλον όπου φυτρώνουν και βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό μεταξύ τους, και αφετέρου επειδή εξαρτάται το ένα είδος από το άλλο και αλληλοπροστατεύονται. Σημαντικός παράγοντας όμως είναι και η καλύτερη ανάπτυξη – δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος, όπως προκύπτει από πολλές μελέτες.
Πολλά φυτά έχουν φυσικά συστατικά στις ρίζες, τα άνθη, τα φύλλα τους κ.λ.π. που μπορούν εναλλακτικά να απωθούν ή να προσελκύουν έντομα ανάλογα με τις ανάγκες του καλλιεργητή. Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της βλάστησης και στο άρωμα άλλων ποικιλιών.
Ουσιαστικά η συγκαλλιέργεια μας βοηθά να φέρουμε μια ισορροπία στο οικοσύστημα του κήπου μας αφήνοντας την φύση να κάνει τη δουλειά της.

Συγκαλλιέργεια(Συνδυασμοί καλλιέργειας λαχανικών).

1η περίπτωση ( Στο ίδιο μέρος):

Φασόλια

Συγκαλλιέργεια με λαχανικά: Με αραποσίτι – αγγούρι – ραπανάκι – καρότα –φράουλα –μελιτζάνα – μπιζέλι – πατάτες.

Συγκαλλιέργεια με αρωματικά: κατιφέ – θρούμπι- σέλινο.

Δεν καλλιεργείται με μάραθο – κρεμμύδι – σκόρδο – σχοινόπρασο

Τα φασόλια εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο από τον αέρα.

Εποχή : Μάρτιος – Απρίλιος – Ιούνιος – Ιούλιος ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ & ΑΡΑΠΟΣΙΤΙ

Ιούλιος – Σεπτέμβριος ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΘΙΣΤΑ

Οκτώβριος – Φεβρουάριος ΜΑΡΟΥΛΙΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ &

ΑΝΗΘΟΣ, ΑΝΤΙΔΙ & ΣΕΣΚΟΥΛΟ

2η περίπτωση ( Στο ίδιο μέρος):

Μελιτζάνα

Συγκαλλιέργεια με λαχανικά: Καλλιεργείται με φασόλια.

Συγκαλλιέργεια με αρωματικά: βασιλικό – αμάραντο – κατιφέ

Τα φασόλια τις προστατεύουν από το σκαθάρι της πατάτας και ο αμάραντος από τα επιβλαβή έντομα.

Εποχή : Απρίλιος – Οκτώβριος ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ & ΡΑΔΙΚΙ ΗΜΕΡΟ ή ΡΑΔΙΚΙ ΙΤΑΛΙΚΟ

Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος ΣΑΛΑΤΕΣ, ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ &

ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ

Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Μάρτιος ΜΑΡΟΥΛΙΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ή ΣΚΟΡΔΑ,

ΣΠΑΝΑΚΙ & ΑΝΗΘΟ

3η περίπτωση ( Στο ίδιο μέρος):

Ντομάτα

Συγκαλλιέργεια με λαχανικά: Καλλιεργείται με σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό, καπουτσίνο, σχοινόπρασο, καρότο.

Συγκαλλιέργεια με αρωματικά: βασιλικό – αμάραντο – κατιφέ – τσουκνίδα – μέντα – μελισόχορτο.

Η καλλιέργεια σκόρδου ανάμεσα στις ντομάτες τις προστατεύει από τον τετράνυχο και ο κατιφές από τα έντομα ενώ η τσουκνίδα, η μέντα και το μελλισόχορτο, καλυτερεύει την ποιότητά της. Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες, τα κουνούπια και τα σκουλήκια των καρπών, τις βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξή τους.

Οι ντομάτες δεν έχουν πρόβλημα να καλλιεργούνται στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο. Δεν καλλιεργείται με πατάτες – μάραθο – καλαμπόκι – αγγούρι – λάχανο –μπρόκολο – κουνουπίδι – γογγύλι – άνηθο. Μην τις φυτεύεται κάτω από καρυδιές.

Εποχή : Απρίλιος – Ιούνιος – Οκτώβριος ΝΤΟΜΑΤΑ & ΛΑΧΑΝΟ ή ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Οκτώβριος – Φεβρουάριος ΜΑΡΟΥΛΙΑ & ΑΝΗΘΟ, ΚΟΥΚΙΑ & ΣΠΑΝΑΚΙ

Φεβρουάριος – Απρίλιος ΜΑΡΟΥΛΙΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ, ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ,

ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ

4η περίπτωση ( Στο ίδιο μέρος):

Πατάτα

Συγκαλλιέργεια με λαχανικά: Καλλιεργείται με νάνα φασόλια – καρότο – σέλινο –– μπιζέλι –καλαμπόκι – κρεμμύδι – λινάρι

Συγκαλλιέργεια με αρωματικά: κατιφέ.


Η συγκαλλιέργεια της πατάτας με τον τάτουλα ελέγχει σε ποσοστό 81% τις προσβολές των κονδύλων της από τη σπoγκoσπoρίωση

Εποχή : Ιούλιος – Δεκέμβριος ΠΑΤΑΤΑ (2η εσοδεία)

Οκτώβριος – Ιανουάριος ΜΑΡΟΥΛΙΑ & ΑΝΗΘΟ, ΚΟΥΚΙΑ & ΣΠΑΝΑΚΙ

Ιανουάριος – Ιούλιος ΠΑΤΑΤΑ (1η εσοδεία)

5η περίπτωση ( Στο ίδιο μέρος):

Εποχή : Απρίλιος – Ιούνιος ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Ιούνιος – Οκτώβριος ΑΓΓΟΥΡΙ ΛΑΧΑΝΟ

Οκτώβριος – Απρίλιος ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ή ΣΕΛΙΝΟ, ΚΑΡΟΤΑ & ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ

6η περίπτωση ( Στο ίδιο μέρος):

Πιπεριά ή Μπάμια

Δεν καλλιεργείται με μάραθο – γογγύλια

Οι καυτερές πιπεριές έχουν τα εκκρίματα ρίζας που αποτρέπουν την αποσύνθεση ρίζας και άλλες fusarium ασθένειες

Εποχή : Απρίλιος – Οκτώβριος ΠΙΠΕΡΙΑ ή ΜΠΑΜΙΑ , ΚΑΡΟΤΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ: ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Ιούνιος – Οκτώβριος ΑΓΓΟΥΡΙ, ΛΑΧΑΝΟ

Οκτώβριος – Φεβρουάριος ΡΟΚΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ & ΠΑΝΤΖΑΡΙ & ΚΑΡΔΑΜΟ&

ΣΙΝΑΠΙ & ΑΝΗΘΟ

Τι γυρεύει ο κατιφές με την ντομάτα;

Τι δουλειά έχει ο κατιφές να κάνει παρέα στην ντομάτα; Γιατί δεν κάνουν χωριό (πέρα από τις σαλάτες) η ντομάτα με το αγγούρι; Το φασόλι γιατί απεχθάνεται το σκόρδο και το κρεμμύδι; Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά!

 

Ύστερα από αιώνες καλλιέργειας της γης (ιδιαιτέρως των μικρών κήπων), ο κοινός άνθρωπος έχει μάθει τα «χούγια» των φυτών, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους. Από εμπειρία και μόνο γνωρίζει τις «παρέες» τους, τους «φίλους» και τους «εχθρούς» τους. Από παράδοση ή εμπειρία χρησιμοποιεί ένα όρο της γεωπονικής που, ίσως, δεν γνωρίζει. Τον όρο συγκαλλιέργεια!

Συγκαλλιέργεια

Με τον όρο συγκαλλιέργεια εννοούμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων διαφορετικών φυτών στον ίδιο χώρο. Είναι συνήθως φυτά με διαφορετικό ριζικό σύστημα και με διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία.
Η συγκαλλιέργεια είναι μία αρχαία τεχνική. Εφαρμοζόταν και στη χώρα μας εκτεταμένα μέχρι και τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 στα κτηνοτροφικά φυτά, κυρίως στο καλαμπόκι, με κλασικό παράδειγμα τη συγκαλλιέργεια
«καλαμπόκι – φασόλι». Το καλαμπόκι χρησίμευε ως φυτό στήριξης για το φασόλι, ενώ εκείνο του παρείχε ατμοσφαιρικό άζωτο που δεσμεύεται στη ρίζα του. Επίσης τόσο η διάρκεια του βιολογικού κύκλου όσο και η εποχή ανάπτυξης των δύο ειδών σχεδόν ταυτίζονται.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, βάση πειραμάτων, έχει αποδειχτεί πως
τα φυτά σε συγκαλλιέργεια ευδοκιμούν και αποδίδουν καλύτερα από τα άλλα σε μονοκαλλιέργεια. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή αποτελούν ένα είδος «φυτοκοινωνίας» που προσαρμόζονται στο περιβάλλον όπου φυτρώνουν και βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό μεταξύ τους, και αφετέρου επειδή εξαρτάται το ένα είδος από το άλλο και αλληλοπροστατεύονται. Σημαντικός παράγοντας όμως είναι και η καλύτερη ανάπτυξη – δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος, όπως προκύπτει από πολλές μελέτες.
Πολλά φυτά έχουν φυσικά συστατικά στις ρίζες, τα άνθη, τα φύλλα τους κ.λ.π. που μπορούν εναλλακτικά να απωθούν ή να προσελκύουν έντομα ανάλογα με τις ανάγκες του καλλιεργητή. Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της βλάστησης και στο άρωμα άλλων ποικιλιών.
Ουσιαστικά η συγκαλλιέργεια μας βοηθά να φέρουμε μια ισορροπία στο οικοσύστημα του κήπου μας αφήνοντας την φύση να κάνει τη δουλειά της.

Φυτά – βότανα

Το καλύτερο φυτό για συγκαλλιέργεια διότι συμβιώνει καλά με όλα τα φυτά στο λαχανόκηπο είναι το ραπανάκι. Το ραπανάκι είναι φυτό ταχείας ανάπτυξης, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλές, για να φυτεύεται συχνά.


Επιπλέον, εκτός από ραπανάκι μπορείτε να φυτέψετε φρέσκο κρεμμύδι και φρέσκο σκόρδο.
Ένας αξιοσημείωτος συνδυασμός είναι η συγκαλλιέργεια βοτάνων με λαχανικά. Η ιδέα ότι βότανα φυτεμένα ανάμεσα στα φυτά κάνουν καλό συνταίριασμα δεν είναι καινούρια. Μερικά από τα παλαιότερα ντοκουμέντα σχετικά με την κηπουρική αναφέρουν αυτές τις σχέσεις.
Προσοχή όμως. Όταν επιλέγουμε τα βότανα που θα συντροφέψουν τα φυτά μας, δεν πρέπει να εξετάσουμε μόνο τη δράση τους ενάντια στα παράσιτα.
Καλό είναι να σκεφτούμε ότι, αφού τα βότανα που θα συγκαλλιεργήσουμε τρέφονται από το χώμα και αποβάλλουν ουσίες σ’ αυτό, είναι φυσικό να επηρεάζουν και τη γεύση των λαχανικών μας! Ο δυόσμος και ο βασιλικός π.χ. βελτιώνουν τη γεύση της ντομάτας ενώ η τσουκνίδα, η μέντα και το μελλισόχορτο, καλυτερεύουν την ποιότητά της.

Συγκαλλιέργεια των κυριότερων λαχανικών

Αγγούρι


Καλλιεργείται με καλαμπόκι – φασόλι – μπιζέλια – ραπανάκια – ηλίανθο – ραδίκια –καρότα – άνηθο. Το νεροκάρδαμο βελτιώνει τη γεύση και την παραγωγή. Τα ραδίκια αποτρέπουν τα σκαθάρια των αγγουριών.


Δεν καλλιεργείται με ντομάτα – αρωματικά βότανα κυρίως φασκομηλιά

Αραποσίτι


Καλλιεργείται με φασόλια – κολοκύθια – μπιζέλια – πατάτες – αγγούρι – πεπόνι –ηλίανθο – σόγια – φιστίκια – αμάραντο – μαϊντανό. Το αραποσίτι παρέχει φυσική υποστήριξη για τα φασόλια, οι κολοκύθες πνίγουν τα ζιζάνια και οι ρίζες καλαμποκιού διατηρούν την υγρασία στο χώμα. Τα δε φασόλια δεσμεύουν το άζωτο από τον αέρα στο χώμα.


Δεν καλλιεργείται με ντομάτα και σέλινο


Καρότο
Καλλιεργείται με μαρούλι – ραπανάκι – κρεμμύδι – ντομάτα


Δεν καλλιεργείται με άνηθο

Κολοκύθα


Καλλιεργείται με καλαμπόκι – πεπόνι – τάτουλα – ραπανάκι – καπουτσίνο – κατιφέ – ρίγανη
Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.


Δεν καλλιεργείται με πατάτες

Λάχανο – μπρόκολο – κουνουπίδι

Καλλιεργούνται με κρεμμύδια – πατάτες – φασκόμηλο – χαμομήλι – σέλινο –άνηθο – δυόσμο – δεντρολίβανο – θυμάρι – αψιθιά – ύσωπο – λεβάντα
Τα αρωματικά φυτά γενικώς διώχνουν τα σκουλήκια των λάχανων.


Δεν καλλιεργούνται με ντομάτα – φασόλια – φράουλες

Μαρούλι

Καλλιεργείται με αγγούρι – ραπανάκι – κρεμμύδι – καρότο – φράουλες
Το καλοκαίρι τα μαρούλια πρέπει να καλλιεργούνται κάτω από σκιά για να μην ξεβλασταρώνουν.

Μελιτζάνα

Καλλιεργείται με φασόλια – αμάραντο – κατιφέ. Τα φασόλια τις προστατεύουν από το σκαθάρι της πατάτας και ο αμάραντος από τα επιβλαβή έντομα.

Μπιζέλι

Καλλιεργείται με καλαμπόκι – καρότα – σέλινο – μελιτζάνα – σπανάκι – μαϊντανό –φράουλες – πιπεριά. Ο αρακάς φτιάχνει το άζωτο στο χώμα.

Δεν καλλιεργείται με κρεμμύδι

Πιπεριά


Καλλιεργείται με κρεμμύδι – βασιλικό – μπάμιες – μαϊντανό – καρότα
Οι καυτερές πιπεριές έχουν τα εκκρίματα ρίζας που αποτρέπουν την αποσύνθεση ρίζας και άλλες fusarium ασθένειες

Δεν καλλιεργείται με μάραθο – γογγύλια

Σταφύλι

Καλλιεργείται με ύσσωπο – βασιλικό – φασόλια – μπιζέλι
Μαζί με το σχοινόπρασο απωθεί τις αφίδες. Το τριφύλλι αυξάνει τη γονιμότητα του χώματος για το σταφύλι

Φασόλι

Καλλιεργείται με καλαμπόκι – αγγούρι – ραπανάκι – καρότα – κατιφέ –φράουλα –μελιτζάνα – μπίζα – πατάτες – θρούμπι- σέλινο. Τα φασόλια εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο από τον αέρα

Δεν καλλιεργείται με μάραθο – κρεμμύδι – σκόρδο – σχοινόπρασο

Πηγές:   Το κατά Μάρκον
http://www.ftiaxno.gr/
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants
http://www.ghorganics.com/page2.html
http://www.Valentine.gr
http://www.vita.gr/
http://gardenguide.gr

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Ιουνίου 13, 2013 in Λαχανοκηπος

 

αν θες να γραψεις κατι, εδω

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: